stambomen

Hieronder vind je – in volgorde van afdalende leeftijd – de fci-stambomen van alle 12 hovawarten die ik tot nu toe had. Elf daarvan zijn bij mij geboren (alleen de eerste, Sieska, niet).

Om de stambomen te kunnen lezen klik je er één aan, en zo kom je in de hele reeks waarbij je kan doorklikken van de ene naar de andere.
De meeste van de stambomen zijn dan nog niet groot genoeg om goed leesbaar te zijn maar links onderaan zie je een ‘info-tekentje’ (i), als je daarop klikt komt er onderaan een extra infobalk waarin je de mogelijkheid krijgt om de afbeelding op ware grote te bekijken, en dat exemplaar kan je dan inzoomen (en uitzoomen).

* Opmerking : Spook heb ik gefokt uit Sieska (Aljoscha v. Grügelshof (FCI stamboom) en Friedwart v. Niedersachsenhof (UCI stamboom) maar gezien deze twee verenigingen elkaar niet erkennen werd Spook geboren zonder officiële FCI-stamboom.
België voert echter een ‘open stamboombeleid’, dat houdt in dat goede rasvertegenwoordigers onder bepaalde voorwaarden weer met een FCI-stamboomlijn kunnen starten en dat is dus wat ik met Spook heb gedaan : zij heeft zich probleemloos gekwalificeerd voor opname in de FCI-bijlagen maar gezien haar vader niet werd erkend wordt hij dus ook nergens vermeld op de stamboom van haar ‘kinderen’, dat verklaart de kruisjes in hun stamboom. Ik heb echter voor de volledigheid wel zijn stamboom weergegeven in de stambomen onder ‘ouders van Spook’.
Het voordeel van dit soort ‘open stamboombeleid’ is dat de inteelt (die bij veel rashonden een probleem is/wordt) er sterk kan worden door verminderd, iets wat op de langere termijn alleen maar voordelen oplevert.
Om die reden zullen pups van ‘van de Huppelhoeve’ over meerdere generaties bekeken doorsnee een lager inteeltpercentage hebben dan de gemiddelde hovawart met alleen FCI honden in de voorouders.